BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, April 29, 2010

Breakfast....!!!



Kombawa...**jepun sket..
morning guys...

ops...

Assalamualikum w.b.thow r u today...
how r u this morning???
having fun??**tetiba...
my mood today wanna talk about breakfast...**so hungry this morning ~_*

so guys...what usual u take as ur bfast??
there're lots of choices ryte??
there eastern, western, simple, heavy, own style....
**mendidih perut aku..lapaq... !_!


~ Nasi ~


ada banyak jenis lak nasi yg biase org amek sebagai bfast...
antaranya : Nasi lemak *femes ni, Nasi Dagang, Nasi Minyak, Nasi Kerabu a.k.a Nasi Ulam, Nasi Kuyit a.k.a Pulut Kuning, Nase beno **kat Terengganu femes r..mak aku suka makan, etc..byk lagi le...tp yg ni biasa nya la org makan...

Nasi Lemak


Among the famous one, well everywhere people go, there's nasi lemak as well..no matter what happen usually breakfast is familiar with nasi lemak.
Mcm hidangan plak nasi lemak ni..the basic one is NASI, SAMBAL, IKAN AYE - IKAN TONGKOL, KACANG, TELUR REBUS/MATA.
Tp tu basic, skang n mcm2 derivation da...de letak ayam, daging, udang, sotong, kerang..uish mcm2 la org skang kan creative...
Packaging lak ade dlm daun pisang, dalm polistren, dalam kertas surat kabo mcm2 la..yg penting nasi tu kena sedap..hahaha


Nasi Dagang



Aiyoo...**kasem suka...
sedap..i loike..

well kalo nak makan nasi dagang ni..kat terengganu ni org ckp kat ladang best...aku x la plak rase best sgt...sebab da terbiasa makan..so ok ok la
Well nasi ni, x byk org ubah kot die nyer hidangan...just nasi dangang dengan benda2 kecik tu..pe ntah nama..kalo xde benda tu..bukan nasi dagang la nama nya...plus ikan aye**loghat tganu la..a.k.a ikan tongkol...plus some acar..wow...sedap...


Nasi Minyak


Bukan time org kawen je de nasi minyak ni...ha...pepagi pon makan..belasahan aje..

Ala nasi minyak yg warna warni tu...lauk nyer leh jadi gulai ayam, or gulai daging..de gak yg wat ayam goreng..aiyoo,,kecur air liur...
plus acar siket...x kire la acar timun ke acar nenas ke..carot ke..yg penting acar...

Nasi Kerabu a.k.a Nasi Ulam

hurm..nasi ni kaler biru...de byk ulaman2, dicampur budu, ikan masin, daging or ayam..

xska sgt..mak aku suka...kalo aku makan aku makan nasi n ayam/daging aje..kekeke


Nasi Kunyit a.k.a Pulut Kuning


Ha, yg ni kalo kwn aku kat luar tanye...die akan ckp de kenduri doa selamat ke??

well, kat tganu ini adalah hidangan biase...x semestinya kena ade event bru nak wat..plus this is my favourite...

Its warna kuning, ikan tongkol ** FYI gulai ikan aye or ikan tongkol ni sebenar nye basic je..mean sama je ngan several nasi..

Yang ni nasi yg bese2 org makan la kat Terengganu pepagi ni ha..byk agi..dtg la sendiri tgk


~ Roti Canai ~



Mana-mana je org pegi..selain nasi2 ni...roti canai merupakan option lain untuk dijadikan bfast..

cakap bab roti canai ni..ade mcm2 jenis la..yg basic je org tau roti canai kosong and roti canai telur..tu je la..at first org tau..so when modern skit..nak try mcm2 ape lagi wujud la pelbagai jenis plak..

ROTI CANAI:

kapas
sardin
bawang
planta
banjir
tsunami

ha tu bru siket...de kat perlis..satu kedai kat Kuala Perlis kat jalan serawak tu ada 60 jenis roti..aiyoo..mcm2..yg aku ingat roti spongebob, roti cik embun, n byk lagi..hahah try r

Roti canai ni sinonim ngan india or mamak...kalo g kat warung mamak..aiyoo bebelit la korg dgr die ckp...yg pasti pernah aku g kat satu kedai ni..bru je duduk n pelayan datang die ckp nak makan ape..x sempat aku bukak mulut die da sebut sume jenis roti yg ade...aku ternganga je...laju sgt..fluent...hahaha..

ha yg tadi..tu yg bese2 la dimakan...

Malaysia kan byk ngan mcm2 makanan untuk dimakan..pelbagai jenis, dr pelbagai bangsa, pelbagai rasa, pelbagai citarasa, its various..

sampaikan makanan yg x pernah aku makan pon ade...

yg len2 lak cm ne eyh??

de nak share??


2 comments:

zizou said...

nasi dagang tganu , ada ke ikan tongkol dia kerat kecik2,..pe kes?,,,tak bes langsung..bagi la seketul terus..pelik sgt..tak puas ati...mintak cili jeruk ok.

nasi kerabu pon bes..makan ngn telur masin daging bakar...superbbb.....sambal lebih ok..kang manisss tak lalu...

Anonymous said...

gedik r

LINK

Related Posts with Thumbnails